12.08.2011

Tapetordbok. Tillegg IV: Fjerning


Fjerne tapet: Teoretisk begrep. Brukes oftest i en planleggingsfase, siden det høres lettvint og effektivt ut.

Rive tapet: Dagligtale, omhandler utelukkende det øverste laget av tapeten. Brukes oftest om små barns ødeleggelser, men også om den entusiastiske førsteetappen i et mer seriøst tapet-prosjekt.

Fukte tapet: Tilføre væske for å løse opp tapetlim. Oftest vann, gjerne lunket og/eller tilsatt såpe, eddikk eller andre løsemidler.

Tapet-bort: Merkenavn for kjemisk tapetfjerner som MÅ prøves fordi det er så demotiverende å skrape i fire dager uten å ha prøvd alle snarveier. Virker like godt som vann.

Dampe tapet: I noen tilfeller en mer effektiv fukting. Utføres med spesialredskap for tapet eller stryking av tøy (det siste ikke alltid like heldig).

Risse tapet: Lage store mengder små hull i tapetlagene for at løsemidler skal komme til limet. Utføres med tapet-tiger (mytisk spesialverktøy), kniv, gaffel, osterasp eller andre skarpe gjenstander.

Skrelle tapet: Også omtalt som å "dra av tapetlagene" på baksiden av flasker med kjemisk spesialløsemiddel. Omhandler operasjon der store flak av tapetet kommer løs fra veggen. Sjeldent sett i virkeligheten.

Skrape tapet: Utføres med malingsskrape, tapetskrape, sparkelspade, pekefingernegl eller annet egnet redskap, for å få bort små, våte flak og limrester.

Pirke tapet: Utføres med negler, smørkniver eller hva som helst som er lite nok og skarpt nok til å få bort de siste restene i hjørner, inntil lister, rundt strømbrytere...

Forbanne, skjelle ut og godsnakke med tapet: Ytre tegn på uunngåelige stadier i mental tilstand hos tapetfjerner.

Sloss med tapet: Ikke å forveksle med et metaforisk språkbilde, men en fysisk aktivitet som ofte ender med blod på tapetet og tapetlim i håret. Kan utføres med både ny og gammel tapet.

Stryke tapet 1: Kjærlig handling utført med flat hånd over nyoppsatt tapet eller tapet som holder stilen noen år til.
Stryke tapet 2: Stille trussel til gammel tapet: Bare vent, snart er jeg klar for en ny vegg!

1 kommentar:

LIVS LYST sa...

Kanskje det blir et stol-samlings-foto etterhvert? Det var en god idè det ;O)

Liv